A A A K K K
для людей із порушенням зору
https://chmyrivska-gromada.gov.ua/
Луганська область, Старобільський район

ВИРОБНИЧИЙ ТРАВМАТИЗМ – ПРИЧИНИ ТА ШЛЯХИ ЙОГО ЗАПОБІГАННЯ

Дата: 13.11.2020 11:55
Кількість переглядів: 527

За 10 місяців 2020 року Старобільським відділенням управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області (далі – відділення управління) складено та взято на облік 5 страхових нещасних випадків, що сталися, і розслідування яких завершено. Нещасних випадків із смертельними наслідками не зареєстровано.

За 10 місяців 2020 року порівняно з 10 місяцями 2019 року кількість страхових нещасних випадків зросла на 40,0% (з 3 до 5), смертельний травматизм без змін.

Всі страхові нещасні випадки, взяті на облік відділенням управління, сталися з працівниками 5 підприємств, а саме:

  • Старобільська загальноосвітня школа І ступеня №2 Старобільської  районної ради Луганської області – 1 нещасний випадок;
  • Товариство з обмеженою відповідальністю «Безопілок» – 1 нещасний випадок;
  • Відділ освіти Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області – 1 нещасний випадок;
  • Філія «Старобільська» Товариства з обмеженою відповідальністю сільськогосподарського підприємства «НІБУЛОН» – 1 нещасний випадок;
  • Старобільська районна державна адміністрація Луганської області –                     1 нещасний випадок.

Аналізуючи причини нещасних випадків на виробництві, усвідомлюєш, що більшості з них можна було б уникнути, якщо вчасно проводити профілактичну роботу з охорони праці.

Чому ж трапляються нещасні випадки? Перш за все - внаслідок невиконання посадових обов’язків керівниками, недотримання вимог інструкцій з питань охорони праці виконавцями робіт, відсутності або недосконалості системи управління охороною праці. Виробничий травматизм є наслідком недоліків у роботі керівників підприємств та спеціалістів з охорони праці та самих працівників. Тому з метою уникнення нещасних випадків на виробництві всім учасникам процесу необхідно виконувати основні вимоги та правила.

Перед тим, як допустити працівника до виконання певної                               роботи, необхідно пересвідчитися, чи вміє він її виконувати. Організувати проходження відповідного навчання згідно з вимогами Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці (НПАОП 0.00-4.12-05), зареєстрованого в Міністерстві юстиції України                           15 лютого 2005 р. за № 231/10511 (далі – НПАОП 0.00-4.12-05).

Працівники під час прийняття на роботу та періодично повинні проходити на підприємстві інструктажі з питань охорони праці згідно з вимогами розділу 6 НПА 0.00-4.12-05. Новоприйняті на підприємство працівники після первинного інструктажу на робочому місці до початку самостійної роботи повинні під керівництвом досвідчених, кваліфікованих працівників пройти стажування протягом не менше 2-15 змін або дублювання протягом не менше шести змін.

Іноді інструктажі проводяться формально та інструкції на робочих місцях відсутні, а якщо працівник ознайомлений з інструкціями неналежним чином, або взагалі такого ознайомлення не було, то як він буде їх виконувати?

Доречним буде навести декілька прикладів.

1. Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва філії «Старобільська» ТОВ СП «НІБУЛОН» був відряджений до смт. Біловодськ, Луганської області  на підприємство ТОВ СП «НІБУЛОН» філія «Біловодська». Під час виконання робіт з обробки ґрунту (оранка поля), перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, він помітив поломку плуга та почав ремонтувати його. Корпус плуга, який не був втриманий, вдарив по його лівій нозі, а потім придавив праву ногу. Внаслідок цього отримано забійну рану нижньої третини правої гомілки та верхньої третини лівої гомілки. Основною причиною нещасного випадку комісія з розслідування визнала невиконання вимог інструкцій з охорони праці.

2. Верстатник деревообробних верстатів при обробці заготовки, працюючи на фрезерному станку,  почав направляти її руками справа наліво (відповідно до Технологічної карти). Раптом заготовку різко смикнуло і вона почала рух зліва направо, при цьому його ліва рука потрапила в зону дії фрези, що оберталася, внаслідок чого він отримав велику рвану рану лівої кісті з дефектом п’ятої п’ясткової кістки на рівні середньої треті, четвертого пальця на рівні п’ястно-фалангового суглоба, третього пальця на рівні проксимального міжфалангового суглоба, дефект м’яких тканин і шкіри.

Основною причиною нещасного випадку комісія зі спеціального розслідування визнала недосконалість технологічного процесу, його невідповідність вимогам безпеки.

3. Робітник з комплексного обслуговування й ремонту будинків відділу освіти Старобільської районної державної адміністрації під час обстеження аварійної ситуації у Старобільській загальноосвітній школі І ступеня №2 та проведення підготовчих робіт з монтажу кабелю піднявся на сьому перекладину дерев’яної драбини, вхопився за траверс правою рукою, відчув електричну напругу, висмикнув руку, не втримався і впав з драбини на землю, отримавши електротравму та забій поперекової області тазу.

Основною причиною нещасного випадку комісія з розслідування визнала невиконання посадових обов’язків, а саме: недостатній контроль керівників робіт за виконанням працівниками вимог безпеки при роботі на висоті та використання інструментів та пристроїв.

Поведінка працівника, знання правил та інструкцій з охорони праці має важливе значення в трудовому процесі. Чим раніше працівник усвідомить і розпізнає назрілу виробничу небезпеку, тим безпечнішими стануть умови його роботи, що є ключовим чинником профілактики травматизму на робочих місцях. Виконання робіт на висоті та робіт з електроінструментом належать до робіт з підвищеною небезпекою, пов’язані з різними ризиками та вимагають забезпечення засобами індивідуального захисту тощо. Під час виконання робіт на висоті необхідно дотримуватись вимог Правил охорони праці під час виконання робіт на висоті (НПАОП 0.00-1.15-07), зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 4 червня 2007р. за № 573/13840, які встановлюють єдиний порядок організації і виконання робіт. Вибір необхідних засобів захисту, основні вимоги безпеки під час обслуговування електроустановок, організаційні заходи, що убезпечують працівників під час роботи, та технічні заходи, що створюють безпечні умови виконання робіт, регламентуються Правилами безпечної експлуатації електроустановок споживачів, затвердженими наказом Держнаглядохоронпраці України 09.01.1998 р. № 4 (НПАОП 40.1-1.21-98).

Практика засвідчує, що запобігання виробничому травматизму не може бути забезпечено реалізацією якогось одного, навіть дуже ефективного заходу. Для цього необхідно використовувати можливості комплексного підходу, а саме: техніки і технології виробництва, системи організації і управління виробництвом, психології праці, чинної законодавчої бази з охорони праці. Важливе значення має вдосконалення технологічних процесів, впровадження сучасного технологічного устаткування тощо.

Роботодавці повинні усвідомити, що наймаючи робітників і використовуючи їхню працю, вони стають відповідальними за їхнє життя і здоров’я, а працівники зобов’язані дотримуватися законодавства з охорони праці. Основна робота з організації та контролю за безпечним веденням робіт, мінімізацією ризиків лягає на керівників.

Пам’ятайте, що дотримання вимог безпеки збереже життя і здоров’я  працівника.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь