A A A K K K
для людей із порушенням зору
https://chmyrivska-gromada.gov.ua/
Луганська область, Старобільський район

Голови громад та народні депутати підтримують позицію АМУ

Дата: 08.06.2021 09:39
Кількість переглядів: 738

Фото без опису

Правління Асоціації міст України, громади та народні депутати підтримують законопроєкти, що перебувають на розгляді Верховної Ради України і стосуються збільшення частки зарахування ПДФО до місцевих бюджетів та зарахування ПДФО за місцем розташування виробничих потужностей суб’єктів підприємницької діяльності.

Законопроєкти №5244-3 та №5364 (розроблялися за участі АМУ) передбачають забезпечення сплати ПДФО за місцем розміщення виробничих потужностей, а не за місцем реєстрації головного офісу. Законопроєкт №5364, окрім унормування поняття «відокремлений підрозділ», також пропонує встановити контроль з боку контролюючих органів за дотриманням платниками вимог податкового законодавства в частині порядку сплати ПДФО до відповідних місцевих бюджетів за їх місцезнаходженням, та запровадити відповідальність для платників за порушення порядку сплати.

Новообрана голова Шульгінської селищної громади Наталя Петренко вважає, що для невеличких селищних громад ці 5% є величезною надбавкою у місцеві бюджети: «Базова дотаційна субвенція від держави з кожним роком стає все меншою, інфраструктурної субвенції вже нема, тому громадам ці 5% будуть наче ковток кисню.»

Також пані Наталя додала, що сплата ПДФО за місцем реєстрації, фактично знищує маленькі селищні громади: «На території нашої громади є підприємства, які по домовленностям сплачуть податки за місцем розтащування, але зареєстровані у Дніпрі. Якщо по якійсь причині,  вони виведуть свої податки на місця реєстрації – це знищіть наші села».

Народний депутат Сергій Шахов зазначив, що повністю підтримую ініціативу АМУ стосовно сплати ПДФО за місцем розташування та готовий долучитися до цього процесу у законотворчості: «Я повністю згоден з тим, що ті підприємства, які працюють на території громади, повинні сплачувати податки саме у цю громаду. На жаль, у громадах працює просто море підприємств, які юридично зареєстровані у Києві, де їм легше «вирішувати питання» з податковою інспекцією - тобто є дуже багато якихось «тіньових схем». Я вважаю це неправильним. Якщо у цих громадах вони виробляють продукцію, завдають шкоди екології, заробляють – тоді й податки треба платити у цих громадах. Бо ті пенсіонери, люди з інвалідністю, діти та інші члени громади, які проживають у цій місцевості, повинні отримувати від цих підприємств певні блага. Аналогічно тому, як підприємства отримують прибуток від цих людей, які там працюють».

Голова Сватівської міської громади Віта Сліпець поділилася майбутніми планами стосовно економічного розвитку Сватівщини:  «Додаткові кошти - це розвиток інфраструктури, зокрема дороги у сільській та селищної місцевості. Бо з дорогами обласного та міського значення питання потрохи вирішуються, а села залишаються осторонь. Стосовно законопроектів 5244-3 та 5364 – ми цілком підтримуємо ідею Асоціації. На території нашої громади розташовано декілька величезних агрохолдингів, які сплачують податки у Дніпропетровську область.»

«Я на 100% підтримую позицію АМУ стосовно зарахування ПДФО за місцем розташування підприємств,  тому що уcі податки повинні сплачуватися виключно у ті громади, де ці підприємства працюють. Законопроекти 5244-3 та 5364 є дійсно дуже важливими, тому їх необхідно вносити у сесійний зал та голосувати за його підтримку. Крім того, наразі існує певний порядок у податковому кодексі і чому ця норма досі не працює – для мене є незрозумілим. Тому вже потрібно поставити крапку у цьому питанні, для того щоб ті підприємства, які розташовані на територіях громад, сплачували податки саме у ці громади.» - зауважила народна депутатка Вікторія Гриб

Голова Новопсковської громади, Гаєв Вадим розповів, що на території громади працює підприємство, яке зареєстроване у Харкові, тому значна частина працівників сплачує ПДФО у сусідню область.

«Звісно я підтримую таку ініціативу,  –  каже народний депутат Сергій Дунаєв –  зокрема це стосується великих промислових підприємств, які зареєстровані взагалі у офшорних компаніях. Так вони надають робочі місця, але громада не отримує коштів від ПДФО та особливо екологічних податків»

Нагадаємо, законопроєктами №5066 та №5066-1, що розроблялися за участі АМУ, пропонується, починаючи із 2022 року, збільшити відсоток зарахування податку на доходи фізичних осіб до доходів загального фонду бюджетів територіальних громад із 60 до 65 відсотків.

Збільшення відсотку зарахування ПДФО до бюджетів територіальних громад обумовлене гострою потребою компенсувати втрати громад від скасування окремих джерел формування бюджетів та від скорочення обсягу міжбюджетних трансфертів, а також необхідністю фінансово забезпечити видатки, що виникли у зв’язку із передачею від держави місцевому самоврядуванню додаткових повноважень. Для громад збільшення відсотку зарахування ПДФО осіб із 60 до 65 відсотків – це отримання додаткового обсягу фінансового ресурсу в загальній сумі 11,1 млрд грн.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь